ED: Woensdag 14 maart 2018

crosskampioene

 

FOTO: JEROEN SCHOENMAKERS

Yara Schoenmakers van Running Team Eindhoven is zondag in Amsterdam Nederlands kampioene cross geworden bij de junioren C. Tevens won ze de Lotto Nationaal Crosscircuit. Links en rechts: Sara Schouten van Atverni (2e) en Tess van Randtwijk van AV'34.

ED

Janssen en Tops maken snel naam

Met Luzan Janssen uit Ommel en Jolie Tops uit Sint-Oedenrode staan morgen bij de Brabantse crosskampioenschappen in Veldhoven twee talentvolle A-junioren aan de start. Het duo heeft altijd gevoetbald en komt in het hardloopwereldje pas net kijken.

Luzan Janssen (links) en Jolie Tops ontdekten pas relatief laat hun talent voor hardlopen.

Foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

De eerste hardloopwedstrijd waaraan Jolie Tops meedeed, won ze direct. ,,Ik wilde graag voor mijn 17de een halve marathon lopen", zegt de 18-jarige Rooise daarover. Met haar tijd van 1.32 uur maakte ze indruk en ze besloot er werk van te maken. Met een trainer, Ton van Hoesel.

In Eindhoven kwam ook Luzan Janssen erbij. Net als Tops heeft de Ommelse (17) altijd gevoetbald. Bij de jongens, want dat is uitdagender. Terwijl anderen bij een conditietraining begonnen te zeuren, vonden zij het wél leuk. Niet voor niets speelden ze mid-mid, konden ze lekker veel rennen. Tops speelde in Son bij SBC; Janssen bij Olympia Boys in haar woonplaats, waar haar uithoudingsvermogen ook opviel bij de jaarlijkse winterloop. ,,Toen zeiden ze dat ik eens bij de atletiekclub moest gaan kijken", aldus de havoscholiere van het Varendonck College. ,,Ik haalde nog meer plezier uit het hardlopen en denk dat ik er ook verder in kan komen."

Hun kracht en doorzettingsvermogen, opgedaan met het voetballen bij de jongens, namen ze mee naar de atletiekbaan. Met die basis vonden ze bij de A-junioren onverwacht snel de aansluiting bij de Nederlandse top. Tops liep afgelopen zomer op de NK voor junioren in haar eerste 5.000 meter naar het brons en deze winter konden de twee ook in het veld bij de Warandeloop en de Sylvestercross met de besten in hun leeftijdscategorie mee. Tops: ,,Hoe het vorig jaar ging, was voor mij echt een verrassing. En nog steeds denk ik bij mijn uitslagen: hoezo?" Janssen: ,,In Soest liep ik een goede race, maar dan besef ik nog niet wat ik zojuist heb gepresteerd. Ik verwacht er gewoon nog niet zo veel van. Concurrentes zijn begonnen met trainen toen wij gingen voetballen en dan zitten we er nu al zo dicht bij."

Verliefd

Volgens hun trainer bij Running Team Eindhoven is het een voordeel dat ze eerst een andere sport beoefenden. Zo kunnen de meiden zich nog makkelijk verbeteren en blijft het plezier. Dat ze samen trainen - met ook Vera Lurvink en Marissa Damink van Asterix - en hun ervaringen kunnen delen, vinden ze als voormalig teamsporters zelf belangrijk.

Tops studeert bouwkunde in Delft, daarom traint ze deels in Leiden bij Bram Wassenaar. Ze roeit er ook nog een beetje bij studentenvereniging Laga. ,,Daar heerst een topsportmentaliteit en zitten mijn vrienden. Maar een hele winter binnen op een ergometer trainen, lijkt mij heel saai. Ik ben verliefd geworden op hardlopen en heb het daar al druk genoeg mee."

Concurrentes zijn begonnen met trainen toen wij gingen voetballen

Tops en Janssen willen er alles uithalen. Zoals morgen bij de Witvencross van GVAC in Veldhoven, waar de Brabantse titel op het spel staat in een race over 2.970 meter. Maar ze doen er vooral ervaring op voor het NK, in maart in het Amsterdamse Bos. ,,Daar willen we knallen", zeggen ze in koor.

Hoe het vorig jaar ging, was voor mij echt een verrassing. Dat is het nog steeds

Janssen richt zich op de 800 en 1.500 meter, Tops focust zich op het iets langere werk. ,,De 3.000 en 5.000 meter liggen mij beter. Een halve marathon mag ik van Ton niet meer doen. Jammer, want ik had graag mijn tijd nog eens verbeterd."


Foto: Running Team Eindhoven

Eindhoven is vanaf 1 januari 2018 een loopvereniging rijker: Running Team Eindhoven.

   Sport GROOT EINDHOVEN
 
 
 
 

Nieuwe loopvereniging opgericht

EINDHOVEN - Loopliefhebbers Ton van Hoesel, Luc Krotwaar en Irmgard Goud hebben samen meer dan 100 jaar aan loop- en trainerservaring gebundeld om een droom te realiseren. Het opzetten van een sterke loopvereniging voor de regio Eindhoven, waarin kwaliteit voorop staat.

Kwaliteit in ondersteuning bij het halen van ieders persoonlijke en sportieve doelen. Het is een vereniging voor zowel talenten alsook de fanatieke recreant die al gemakkelijk 40 minuten achter elkaar kan rennen. Eigenlijk iedereen van 12 tot 100 jaar en van 100 meter tot 100 kilometer.

Zowel wedstrijdgroepen als recreatieve groepen zullen begeleid worden door kundige, betrokken trainers met aandacht voor passie, plezier en het beste halen uit jezelf.

De loopvereniging zelf staat voor het delen van inspiratie en informatie middels clinics en goede trainingen.

Trainingen vinden plaats op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur op het sportpark Op Noord - sportief ontmoeten aan de Oude Bosschebaan 11 in Eindhoven. En op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur op de sportcampus van de Internationale School Eindhoven aan de Oirschotsedijk 14B.

Meer informatie op:

www.runningteameindhoven.nl


ED: Zaterdag 30 december 2017

Met nieuwe club weer in de running

Vanaf 1 januari is Running Team Eindhoven een bij de Atletiekunie inschreven hardloopvereniging. Oprichters Ton van Hoesel, Luc Krotwaar en Irmgard Goud brengen samen ruim honderd jaar aan hardloop- en trainingservaring in.

Luc Krotwaar (links) en Ton van Hoesel hebben een trainingslocatie gevonden bij Op Noord in Eindhoven.

Foto Bram Kahmann/fotomeulenhof

In retrospectief is de kiem voor Running Team Eindhoven al in 2014 gelegd. Destijds wilde zevenvoudig Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar een franchise loopgroep beginnen. ,,Het idee was toen om in een vijftiental steden kwalitatief goede loopgroepen neer te zetten. Wel met een eigen coach, maar waar ik dan de schema's voor zou gaan maken. Ik heb toen al heel veel uitgezocht over hoe zoiets op te zetten", vertelt Krotwaar. Het hele plan ging niet door omdat de Eindhovenaar wilde bekijken of zijn toekomst niet toch in Afrika zou liggen, daar waar zijn Zimbabwaanse vrouw Sharon Tavengwa een reizigerslodge ging runnen.

Na driekwart jaar keerde Krotwaar terug naar Nederland en ging hij bij Eindhoven Atletiek trainen met de groep van Ton van Hoesel. Die besloot in november echter te stoppen na een conflict met de club. ,,Ik zou het heel jammer gevonden hebben als hij niet door zou gaan als coach, dus het kwartje van een eigen loopvereniging viel al heel snel bij mij. Ik bruis van de ideeën en in principe kan nu ook alles", zegt Krotwaar.

Hij overviel er Van Hoesel, die ook nog training geeft aan een loopgroep van studentenvereniging Asterix, wel mee. Maar na flink wat sparren ging ook zijn hardlopershart er sneller van kloppen. ,,We willen met Running Team Eindhoven in het betere segment gaan zitten, wat betekent dat iedere loper de drive moet hebben om beter te willen worden. We zijn er vanaf twaalf jaar en voor alles tussen 100 meter en 100 kilometer", aldus Van Hoesel, die zelf de (talenten)groep voor wedstrijdatleten gaat trainen. Krotwaar neemt de rol van trainingsondersteuner op zich en faciliteert de nieuwe club vooral. ,,Op een recreantengroep gaan wij een wedstrijdtrainer zetten. Dat is niet hoogdrempelig, maar komt voort uit de filosofie van wat je erin stopt moet je ook terugkrijgen. Wij hebben aandacht voor iedereen die meer wil dan een blokje omlopen", geeft Krotwaar aan.

Ik bruis van de ideeën en in principe kan nu ook alles met een eigen loopvereniging

Hij komt met de Eindhovense marathon als voorbeeld. ,,Als het echt moet kun je op twintig procent fysiek en tachtig procent mentaal de finish halen, maar dan heb je nog niet het profijt van een halvemarathonloper. Je hebt het hardlopen niet onder de knie. Wij willen een vereniging zijn met aandacht voor looptechniek, belastbaarheid, fitheid en plezier. Als bijproduct boek je dan onherroepelijk ook vooruitgang qua tijd."

Collectief

Running Team Eindhoven moet vooral een collectief van trainers worden zonder een hele organisatiestructuur erboven. Binnen het bijna 1500 leden tellende Eindhoven Atletiek liep Van Hoesel daarop vast. Zo vond hij dat hij als vakman niet genoeg waardering en ruimte voor eigen invulling kreeg. Op de atletiekbaan van Sportpark de Hondsheuvels is binnen de huidige baanbezetting onvoldoende ruimte om te huren en voor hun nieuwe club wilden Van Hoesel en Krotwaar ook een eigen plek hebben. Op dinsdag wordt er getraind bij de wielerbaan Op Noord en op donderdag kan de loopgroep terecht bij de Internationale School. Voor de zaterdag is het Philips de Jonghpark de uitvalsbasis.

Ideeën om het aanbod in de toekomst te verbreden hebben ze al genoeg. Van Hoesel: ,,In het verleden heb ik ook handbalsters loopscholing gegeven. En met bijvoorbeeld lezingen willen we informatief sterk zijn naar onze atleten toe." De gepensioneerde leraar aardrijkskunde en geschiedenis wil ook trainingen op scholen gaan verzorgen en op die manier talent scouten, iets dat TDR uit Castricum in Noord-Holland doet en Honoré Hoedt ook met Loopland Gelderland.


ED: Dinsdag 28 november 2017

Nieuwe loopvereniging in Eindhoven 

Veel Eindhovense hardlopers vonden onder leiding van Ton van Hoesel bij Eindhoven Atletiek de weg naar de top. Na een conflict met de club over betalingen begint hij met oud-atleet Luc Krotwaar een nieuwe lopersgroep.

Ton van Hoesel: ,,Dit had nooit zo mogen gebeuren."

archieffoto kees martens/ fotomeulenhof

Toptrainer Ton van Hoesel is met onmiddellijke ingang vertrokken bij Eindhoven Atletiek. De directe aanleiding is een verschil van inzicht over de betaling voor een regionale bostraining op zaterdag bij de Hut van Mie Pils in Aalst. Die training door Van Hoesel viel niet onder Eindhoven Atletiek, maar er deden wel leden van die club aan mee. Zij betaalden Van Hoesel een vergoeding - 'Ik hield er twintig euro per training aan over' - en dat was voor het bestuur van de atletiekclub onacceptabel. Dinsdag 14 november hield de trainer de eer aan zichzelf en gaf hij zijn laatste training.

Zowel Van Hoesel als clubvoorzitter Patrick Stassen geven aan niet te willen natrappen. Maar nadat beiden hun verhaal hebben gedaan, beklijft het beeld dat de capaciteiten van de trainer en zijn ambitie de club zijn ontstegen. En dat een toonaangevende atletiekvereniging een van haar beste trainers heeft laten gaan.

De trainer benadrukt dat ook de andere deelnemers aan de zaterdagtraining, leden van andere verenigingen, aan hem betaalden. ,,Dat is gebruikelijk, het is een extra training." Stassen stelt dat Van Hoesel de enige trainer was die meer betaald kreeg dan andere trainers. ,,Wij hebben vier niveaus, naar gelang kennis en opleiding. Trainers op niveau 4 ontvangen de maximale vergoeding van 1.500 euro netto per jaar. Ton zat in de buitencategorie en kreeg 400 euro per maand."

Ton van Hoesel start met Luc Krotwaar nieuwe loopgroep

,,Klopt, bruto", zegt de ander. ,,Netto is dat 2880 per jaar. Voor drie trainingen per week, maar ik deed veel meer. Ook persoonlijke begeleiding, schema's opstellen en ik ging bijna elk weekend mee naar wedstrijden. Overigens zijn er nog drie andere trainers die hetzelfde betaald krijgen als ik kreeg."

Stassen vertelt dat er ook een verschil in visie was over de inrichting van de trainingsgroepen. ,,Onze Technische Commissie kiest voor een groepsindeling per niveau en ambitie van de atleten. Die kunnen ook doorgroeien naar een volgende groep. Ton wil een groep liever lang bij zich houden."

Nieuwe groep

Eindhovenaar Van Hoesel (64) is samen met zijn stadgenoot en oud-marathonloper Luc Krotwaar bezig met een nieuwe lopersgroep. ,,Eerst dacht ik na mijn vertrek: het is wel goed zo. Ik heb nog een groep sterke lopers bij studenten-atletiekvereniging Asterix en wilde het daarbij laten. Maar toen kwam Luc met zijn plan voor Running Team Eindhoven en ik ben weer enthousiast. Het wordt een clubje met weinig overhead en we gaan trainen op sportpark Op Noord."

Over Eindhoven Atletiek: ,,Na zestien jaar ben ik daar met pijn in het hart vertrokken. Dit had nooit zo mogen gebeuren."

*Dit artikel is geredigeerd door de redactie van Running Team Eindhoven